2017. február 5., vasárnap

Silvana De Mari: Az utolsó tünde (Az utolsó ork 0.)


Egy kicsi tünde, egy nemrég született bolyong erejét megfeszítve, magára maradottan a kietlen, széltépte, esőverte vidéken. Eljött a Sötétség Kora.



Kedvenc idézetek:
„Az nem lehet, hogy ne legyen megoldás. Csak még nem gondolkoztál rajta eleget.”
„– Akkor legyen úgy: én elhoztalak téged, és te elhoztál engem, így nekünk is van valakink, aki pont értünk jött.”

Kedvenc karakter: Robi
Borító: illik a könyvhöz, egy sárkányos-tündés mese hangulatát kelti, mint amilyen a könyv maga
Történetvezetés: három szereplő szemszöge változik a könyvben, de minden fejezetben érezhető és követhető, hogy melyik karakter gondolatait olvashatjuk
Végkifejlet: kissé kiszámítható, viszont nincs benne függővég, ez a történet így kerek

A mai napra egy aranyos kis meseregénnyel készültem. Azért vettem a könyvet a kezembe, mert a szerencsesütis kihíváshoz kiválasztottam, mert érdekesnek tűnt a könyv, és milyen jól tettem, hogy belefogtam!
A történet úgy kezdődik, hogy egy nő találkozik egy kis tündével. Eleinte utálattal van irányában, ám rájön, hogy ez a kis tünde még gyerek és nem hagyja magára az erdőben. Utána találkoznak egy vadásszal, és hármasban folytatják az utat. Egy szerencsétlen malőr következtében menekülni kényszerülnek, ami közben találnak egy jóslatot, ami az utolsó tündéről és az utolsó sárkányról szól. Elhatározzák, hogy megkeresik a sárkányt. Miután már együtt vannak a sárkánnyal, Yorsh, a tünde, szeretné megkeresni az embereket, akik segítettek neki, mivel azóta már 13 év eltelt. Őket nem találja, viszont a kislányukat igen, akiről kiderül, hogy nyomorúságos körülmények közt él, bántalmazzák, dolgoztatják és semmibe veszik. Elhatározza, hogy kiszabadítja, és jobb jövő ígéretében elmenekíti. Eközben egy egész tömeg gyűlik köré, és felelős lesz több ember életéért is. Megkezdődik a harc és a menekülés. Vajon happy end lesz a vége?
Yorsh kissé együgyű karakter, sokáig nem is tudtam elképzelni, olyan Dobby félének gondoltam. Csak azután tudatosodott bennem, hogy hogy is néz ki, mikor Robival találkoztak. Ő olyan, mint egy ember, csak hegyes a füle, és roppant jóképű. Nagyon más kultúrája van, mint az embereknek, más értékek fontosak neki, ő még egy muslincát is feltámasztott, mert az élet szent. Az nem tetszett, hogy az együgyűsége sokszor butaságnak tűnt. Ő a fő karakter, akire fel kéne nézni, de sokszor nem tudsz, mert bugyuta. Sokszor a szerencse vezeti az útján. Viszont az nagyon tetszett, hogy nem is akarta eljátszani azt, hogy ő tudja, mit csinál, meg is mondta többször, hogy fogalma sincs, most mihez kezdjen. Mindemellett egy nagyon jószívű, kedves karakter, sokszor izgultam a sorsáért. Ami még kissé negatívan hatott számomra, mikor a tünde kicsi volt, meg amikor a sárkány kicsi volt, sokszor butának volt beállítva, csak azért, mert kicsi. Ez a megoldás a való életben sem tetszik.
Nagyon jól bemutatja, hogy ha az emberek más közegből érkeznek, mennyire másképp látják ugyanazt a dolgot, és ez van, hogy konfliktus-, van, hogy humorforrást eredményez a könyvben. Yorsh nem beszéli eleinte jól az emberek nyelvét, és nem is tudja magát rendesen kifejezni, és a rosszindulat és az előítéletek hatására azt gondolják, hogy direkt akarja bosszantani az embert. Mivel tanult nyelve az emberi, ezért az iróniát sem látja meg a mondatok között, és még ő nézte butának az embereket, hogy miért így fejezik ki magukat. Sokszor vicces helyzeteket is szült ez a szituáció. Sok esetben a Kis herceget juttatta eszembe.
A könyv leckét ad barátságról, bátorságról, kötelességről, családról, szeretetről, önfeláldozásról, valamint kirekesztésről, megkülönböztetésről, diszkriminációról és megvetésről. Nagyon ajánlom 10-14 év körüli gyerekeknek, mert nagyon jól megmutatja, hogy attól még, hogy valaki más, mint te, nem lesz kevésbé értékes. Mindenki csak azt kapja az élettől, amit ő is nyújt mások felé. A szövegezése néhol nagyon gyermeteg, ezért felnőttek nem biztos, hogy tudják élvezni, én kifejezetten szeretem az ifjúsági regényeket. Ez a kötet teljes egész, nincs függővéggel befejezve. Egy nagyon szép mese. Biztosan folytatni fogom egyszer a sorozatot, hogy megtudjam, mi vár még hőseinkre.
Nálam ez a könyv 4/5.


borító forrása: moly.hu
sárkányos kép forrása: http://www.draconika.com/types.php
mozaik forrása: http://theprincessinthetower.tumblr.com/post/14914271999/my-all-time-favourite-books-silvana-de-mari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése