2017. október 16., hétfő

Havi ajánló #7

Téma szerinti ajánló havonta egyszer.



Sziasztok!
A mai részben olyan könyveket fogok nektek ajánlani, melynek szerves részét képezi a misztikum! Nem kell krimire vagy detektív történetre korlátozni a lehetőségeket szerencsére, mert azt nem igen olvasok, bármi jöhet, amiben fellelhető misztikus elem. Ez így szerencsére elég tág fogalom, tudok nektek ajánlani pár kötetet. A könyvek ABC sorrendben követik egymást, ne gondoljatok mögé kedvelési sorrendet. A Goodreads csoport linkjét, ahonnan az egész indult, ITT találjátok, nézzétek meg, és csatlakozzatok a kezdeményezéshez, ha van kedvetek!

Ez a kötet elég sötét képet fest a világról. Elég lehangoló tud lenni és nem leszel tőle vidám, az tuti. Ennek a könyvnek a túlvilág ábrázolása tetszett nagyon. Egyedi volt, kreatív és sosem tudtad, hogy a következő sarkon kibe vagy mibe fogunk beleütközni. A könyv molyos címkéi között is megtalálható a „misztikus” jelző, úgyhogy ez a könyv igazán ide való, bár ha nem lenne, akkor is hoznám. Az könyvet belengi egy sejtelmes érzés, ami végig kíséri az egész történetet. A Keselyűember karaktere körüli misztikum is növeli a sejtelmes érzést és néhol a borzongató hangulatot is.

A könyvre nincs konkrétan ráaggatva a misztikus jelző, de mindenképp itt a helye. Van egy rejtély, amit Kresimir ígérete néven emlegetnek a Kiváltságosok, viszont nincs róla túl sok információ, ez teljesen misztikus árnyalatot ad a történetnek. Az egyik szereplő feladata kideríteni, hogy mit is takar ez a dolog. A könyv egyébként nagyon jó, én nagyon szerettem, bár fura volt megszokni, hogy az egyik főszereplőt Tamás hadnagynak hívják, fura volt külföldi eredetű regényben magyar névvel találkozni, de eredetiben is így van, sikerült megszoknom a végére. Számomra az egyik szereplő maga is teljesen misztikus, méghozzá Ka-poel. Ő egy néma varázslólány, akiről elég keveset tudunk meg a történet alatt, biztos tartogat számunkra még meglepetéseket. A következő részt elvileg a hónap végén kihozhatom majd a könyvtárból! Erről a kötetről ITT olvashatjátok a gondolataimat.

Hiába akartam nem betenni ezt a könyvet, mert már én is tudom, hogy sokat emlegetem, de egyszerűen nem tudtam kihagyni! Egy hete nem is hoztam már szóba a blogon. Ez a könyv maga a nagybetűs Misztikum! Jordan még maga sem tudja, hogy ki is ő valójában, milyen szerepe van a nagy körforgásban. Velünk együtt fedezi fel saját világát, ahol rengeteg különböző lény él, mindnek rejtélyes múltja van, és homályos jövő képe. Véres, sötét, de izgalmas fantasy, ami engem nagyon elkapott. Imádtam, a hibái ellenére is. (Értékelés első részről ITT, Dorkával közös beszélgetős-kiértékelés a második részről ITT.)

Ez ugyan egy második rész, de az egész sorozatot nagyon tudom ajánlani. Ennek a könyvnek a címkéi között volt ott a misztikus, az elsőnek és a harmadiknak nem. Pedig mindhárom kötetben van szerintem ilyen vonatkozás. Az Első lányokban megtalálható képesség nagyon ködös, szerintem sokszor még ők maguk sem tudják, hogy mi is az a dolog, ami megtalálható bennük. Nekem Lia tehetsége is a harmadik kötetre lett teljesen világos, bár igazából neki is. Együtt ismertük meg, együtt tanultuk vele használni és elfogadni. Ami miatt még misztikus hangulatot áraszt a történet, az a fel-felbukkanó múltidézések. Az Ősök élete és történetei megszínesítették ugyan a történetet, de miattuk nem lehetett tisztán látni a miérteket is. Vagy legalábbis velem így volt. A harmadik kötet végén található egy előzmény novella, azt is érdemes elolvasni, akkor értelmet nyer Venda, Gaudrel, Morrighan és az Ősök kapcsolata. Értékelés a második részről ITT, a harmadikról pedig ITT.

Ez a kötet egy antológia, 13 író novellája található meg benne. A Főnix Könyvműhely minden évben megajándékoz mindet egy ilyen gyűjteménnyel, ez a 2016-os év válogatása volt. Volt egy két történet, ami nem tetszett benne, de összességében nagyon jó kis kötet lett. A legtöbb történetben, annak ellenére, hogy rövidebbek voltak, mint egy regény, megtalálható volt egyfajta rejtély, misztikus kép, ami izgalmassá és érdekessé tette a történetet. Az egyik nagy kedvencem a könyvből Michaleczky Péter: A szfinx aludni tér című története volt. Röviden: Budapest, II. Világháború, nácik és démonok. Engem megvett kilóra! A teljes antológiáról ITT írtam ki magamból a gondolataimat.

Szoktam nektek mutatni olyan könyveket is, mikor a téma úgy hozza, amiket nem olvastam, de nagyon szeretnék. Most is lesz ilyen, a téma lehetővé teszi! Mivel a történeteket ebben az esetben nem ismerem, így csakis a molyos címkékre tudok hagyatkozni. A kívánságlistámat, várólistámat és mindenféle egyéb „jó lenne elolvasni” listámat alapul véve két kötetet találtam, amit jó lenne hamarosan elolvasni!

Ez egy ifjúsági steampunk fantasy a címkék szerint. Booktubeon láttam erről a kötetről áradozni valakit, sajnos már nem emlékszem kit, de ezután tuti felírom magamnak, ha valamit kívánságlistára rakok, hogy kinek a hatására. Nézzétek meg ezt a borítót, szerintem csodálatos! Ráadásul csak két részes, és mindkét rész megjelent magyarul! Amúgy a fülszöveg első két sora is már izgin hangzik: „Üdvözlünk ​Incarceronban! A reményt hagyd a kapuknál, és készülj fel egy véres, kegyetlen harcra a túlélésért.” Valamiféle börtönös, gondolom szabadulós történet lehet, kíváncsi vagyok rá nagyon!

Engem ez a cím nagyon megfogott! Aztán megláttam a borítót. Kész ennyi volt, teljesen magával ragadott. Ami miatt viszont ténylegesen felkerült a kívánság listámra, az az, hogy igaz történet alapján készült. A fülszöveg rövid és épp annyira csigáz fel, amennyire fel kell csigáznia. Nem árul el semmi fontosat, csak épp annyit, hogy mindenképp olvasni akard. Engem meggyőzött!


Ezeket a könyveket szerettem volna nektek megmutatni ma! Nektek mi a kedvenc misztikus történeteket? Tök jó, hogy Trina mindig olyan gyorsan kiteszi a következő havi témát, hogy legyen időnk gondolkodni rajta, bár, ahogy magamat ismerem, nem fogom előbb összeszedni. A lényeg, hogy novemberben van Hálaadás, ezért olyan könyveket fogok mutatni nektek, amiknek köszönhetek valamit, amik fontos szerepet töltenek be az életemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése