2018. május 15., kedd

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit (Csellengő gyerekek 1.)


Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!

Kedvenc idézetek: 
„– Rettenetes emberek vagytok. Boldog vagyok, hogy nem ugyanazon az ajtón léptünk át, mert gyűlöltem volna a világot, amely nem tanítja tiszteletre az odalátogatókat.” 
„– […] Most pedig egyetek mindannyian, még akkor is, ha nem akartok. Egy materiális világban vagyunk, az ereitekben vér folyik. Próbáljátok meg elérni, hogy ez így is maradjon." 
 „Folyton megjegyzéseket tesznek a Csontvázlányra, akkor pedig muszáj addig ütnöm az ostoba fejüket, amíg abba nem hagyják. Nem a legjobb módszer a barátkozásra.” 
„A szeretetük meg akarta javítani őt, és nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy egyáltalán nem romlott el. ” 
„Egyesek azt hiszik, erős csak a mozgásból születhet. Tévednek. A hegy éppen olyan erős, mint a dagály éppen csak… másképp.” 
„A remény gonosz. A remény azt jelenti, hogy belekapaszkodsz a dolgokba, amelyek többé sosem lesznek ugyanolyanok, és cseppenként vérzel el, amíg semmi sem marad belőled.” 
„– Drágám, a valóságban ez az egész itt nem létezik. Sem a ház, sem ez a beszélgetés, sem a bakancsod… mellesleg több éve kiment a divatból, ha a kortársaidhoz akarsz újrahasonulni, ugyanakkor nem felelnek meg gyászruhának sem, ha a közelmúltadba kapaszkodsz. A valóság csak eg hétbetűs szó, és megköszönném, ha a lehető legkevesebbet használnád, amíg a fedelem alatt élsz. ” 
Kedvenc karakterek: Eleanor West, Kade, Christropher, Jack. 
Borító: Egyedi, nagyon szép, egységes. Idei egyik kedvenc. 
Végkifejlet: Csillagos ötös! Lezárt történet, minden rész különálló, mégis összefüggnek.

Sokáig gondolkodtam, hogy megvegyem-e a könyvet. Egy időben külföldön is sokat emlegették, három díjat is bezsebelt tavaly, rövid kisregény, ami fantasy. A témájáról semmit nem tudtam, mert szeretek ismeretlenül belevágni a történetbe. Annyit tudtam, hogy különleges és egyedi. A könyvfesztiválon utoljára szereztem be, mert még ott a helyszínen sem tudtam igazán, hogy akarom-e. Megkérdeztem ott a srácokat, hogy miért is kéne nekem ezt megvenni, és meggyőztek. Elolvastam, és egyáltalán nem csalódtam.
Ebben a világban, ha nagyon figyelsz, észrevehetsz egy ajtót, ami csak neked nyílik. Új világban, új kalandok között találhatod magad. Egy olyan helyen, ami csak rád várt. Mindenkinek külön ajtója van, a világok eltérőek, de kategóriákba sorolhatók. Vannak vidám és erőszakos világok is. Viszont, ha egyszer visszatértél, szinte lehetetlen újra megtalálni.  Az iskola, amiben járunk, olyan gyerekeknek az otthona, akik még nem adták fel, hogy újra megtalálják. Falai között furcsaságok, megmagyarázhatatlan esetek történnek, amire pontot kell tenni, mielőtt nagyobb baj lesz, és a hatóságok is szaglászni kezdenének. Ez a könyv ott kezdődik, ahol a többi általában befejeződni szokott. Hogy mi van azután, hogy a mese véget ér?


Az írónő, forrás
A könyv összesen 12 fejezetből áll, ami két részre tagolódik. Az első három fejezet bevezetés. Megismerjük nagyjából a rendszert, hogyan épülnek fel a világok, milyen kategóriákba sorolhatóak, találkozunk a szereplőkkel. Az írónő használja azt a fajta írásmódot, amikor csak sejtet, hogy "most nem mondom el, de majd megtudod, ha itt az ideje" típusú feszültségkeltést, amit én személy szerint nem kedvelek, de mivel a könyv rövid, hamar megtudunk mindenféle ilyen dolgot.
A könyv második része pedig a misztikum köré épül. Remélem, a cselekmény felvázolásában nem lőttem le igazán a poént. A könyv innen kezd igazán érdekessé és baromi jóvá válni. Nekem az eleje is tetszett, de innentől érzetem magam is a történet részének. A megoldást még az elején nem találtam ki, de ha figyelmesen olvasol, nem lesz meglepetés, viszont nem is az a célja a könyvnek, hogy krimi szintű megoldatlan rejtéllyel operáljon, hanem sorsokat mutasson be.
Nekem úgy jött le, hogy azok a gyerekek találják meg az ajtójukat, akikre nem igazán figyelnek a szüleik, vagy nem igazán tudnak beilleszkedni, nem érzik otthon magukat a saját bőrükben. Vannak, akiket szeretnek ugyan a szüleik, de nem tudnak olyannak elfogadni, amilyenek ők valójában. Az új világokban pedig nem kell másnak látszani. Szerintem ez nagyon jó gondolat. Azt nem tudom, hogy mi alapján kerülnek sötétebb vagy ragyogóbb világokba, de attól, még ha sötétebb helyen is vagy, nem jelenti azt, hogy te magad gonosz lennél. Minden világnak van egy fő és egy kevésbé domináns jellemvonása, ami tök jól kiegészíti egymást. Nagyon kíváncsi lennék, hogy az én ajtómon túl mi várakozna.


Kiadások: portugál, spanyol, héber, német (első három rész egyben)
Nagyon tetszett még a könyvben, hogy mindamellett, hogy eléggé elrugaszkodik a valóságtól, mégis több aspektusa megmarad a realitás talaján. Így még jobban úgy érzem, hogy létezhet ilyen hely a világon. Van szó benne arról, hogy az iskolát néha ellenőrzik a hatóságok. Ha valami történik, kihívják a rendőrséget. Említést tesznek arról is, hogy több ilyen intézmény is létezik, mert a földrajzi, nyelvi akadályok miatt lehetetlen lenne egy ilyen hely, és még a költségek sem teszik lehetővé. Az anyagi és nyelvi akadályok említése olyan bagatellnek tűnik, nem is gondolna rá az ember, és mégis mennyire jogos felvetés!
Ahány világ létezik, annyira különböző karaktereket vonultat fel az írónő. Több LMBT szereplőt is felvonultat, viszont nem nyomja el az LMBT jellemük a könyv történetében kapott szerepüket. Hozzájárul a jellemükhöz, kapcsolódik a világukhoz, de nem az a lényeg, hogy egyik másik szereplő milyen beállítottságú. Nincs benne romantika, nem állnak le egymással kavarni, nincs szerelmi háromszög. Egy iskola, egy rejtély, és sok gyerek, aki haza akarna menni.
Rengeteg érzelem van ebben a csupán 160 oldalban. Nem járjuk körbe az érzelmi skála minden vonalát, egy dark fantasy révén előre gondolhatjuk, hogy sötét hangvételű a történet. Viszont van benne rengeteg csalódottság, düh, reményvesztettség, kétségbeesés, félelem, zavarodottság, zaklatottság. És mindet olyan jól át is tudja adni! Írói stílust tekintve igazán fiatalos stílusban ír, könnyen olvasható, igazi YA regény, viszont hiányzik belőle az a fajta "tini picsogás", ami miatt én ódzkodom a YA könyvektől, amiket mostanában ont magából a piac.


A sorozat eddig részei, 4. rész várható megjelenése: 2019, 5. rész pedig 2020, címe: Come Tumbling Down
Viszont, aki kézbe veszi a könyvet, számítson arra, hogy szókimondó, sokkoló és néhol elég morbid. Az első részek egyikén például az egyik lány megkérdezi a szobatársát, hogy nem bánja-e, ha néha önkielégítést végez. Hát én köpni-nyelni nem tudtam volna a csajszi helyében. Én az ilyenektől amúgy is baromira zavarba tudok lenni. Azon kívül szemléletesen ábrázolja a kissé gyomorforgató képeket is. Ez mind hozzájárul a könyv atmoszférájához, ami engem megvett kilóra. A vége pedig baromi jól lett lezárva!
Említést szeretnék még tenni a kiadás milyenségére is. A borító nekem nagyon tetszik, követi az eredeti borítót, mégis kicsit más. Ráadásul jól megy a történethez is. Puha borítós kiadás, nagyon kényelmes fogni, nem akar megtörni a gerince, anélkül is lehet normálisan olvasni. A betűtípus és a sortáv jó, a szélső margó talán egy kicsit nagy, de nem zavaró. Helyesírást tekintve ismét egy nagyon színvonalas kiadást kaptunk, ezért szeretem annyira a kiadó könyveit.
Összességében jöhet a többi szépen sorban, remélem rövid időn belül egymás után! A második rész fülszövegének elolvasását nem ajánlom addig, míg el nem olvastad ezt a könyvet, mert lespoilerezi attól függetlenül, hogy az már másik történet. Azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a kissé borongósabb hangvételű könyveket. Nem a pörgős cselekmény miatt jó ez a regény, nekem az érzéseimre hatott nagyon és teljesen át tudtam érezni ezeknek a fiataloknak az életét.
Nálam ez a könyv 5/5.



Könyvadatok:
Műfaj: Young Adult, Fantasy, Dark fantasy
Kiadó: Fumax
(Kattints a rendeléshez a kiadó nevére!)
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2018
Díjak: Hugo-, Nebula-, Locus-díj 2017
Eredeti cím: Every Heart a Doorway
Eredeti megjelenés: 2016
Sorozat neve: Csellengő gyerekek
Sorozat részei: Down Among the Sticks and Bones; Beneth the Sugar Sky























Fülszöveg:
"Eleanor West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!
A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.
De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.
Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.
Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.
Kerül, amibe kerül.
„Seanan McGuire már jó ideje a legokosabb írók egyike, ez a kisregény pedig egyértelműen megmutatja, hogy a szíve ugyanolyan hatalmas, mint az agya. Tudjuk, hogy ez a történet nem igaz, de igazságból van szőve.” – Charlaine Harris, a True Blood New York Times-bestseller szerzője
„Seanan McGuire Minden szív kaput nyit című kisregénye az egyik legkülönlegesebb történet, amit valaha olvastam!” – V. E. Schwab, az Egy sötétebb mágia New York Times-bestseller szerzője
„Seanan McGuire ebben a veszteségről, vágyakozásról és sérült gyermekekről szóló történetben ismét megmutatja, milyen bensőségesen ismeri az emberi szívet.” – Paul Cornell
„Annyira agyeldobósan jó, hogy már fáj!” – io9
„A Minden szív kaput nyittal McGuire megteremtette a saját portal fantasy mini-remekművét: egy olyan könyv gyöngyszemet, ami megérdemli a helyet Lewis Carroll és C. S. Lewis klasszikusai mellett, tíz körömmel vájja ki magának.” – NPR"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése