2018. május 24., csütörtök

Top 5 Szerda #60



Egy téma, öt könyv, toplista a Top 5 Wednesday keretében.

Sziasztok!
Eltűnt gyerekek világnapja május 25., péntek. (Nem mellesleg a GDPR életbe lépésének dátuma is, de az egy másik lapra tartozik). Ez ihlette az eheti Top 5 Szerda témáját, amit ismét az egyik tagunk eszelt ki. Vagyis pontosabban három lehetőség közül lehet választani:
– nehezen beszerezhető könyvek, amik ilyen vagy olyan okokból eltűntek a boltok polcairól, sokáig kerestük őket vagy
– emberrablós könyvek vagy
– a kedvenc olyan könyveinket, amikben kiderül a főszereplőről, hogy egy különleges család sarja, varázsvilágból származik, természetfeletti lény, azaz „a természetes közegéből eltűnve” nevelkedett.
Tudom, hogy ma már csütörtök van, kicsit megcsúsztam, de ezt a témát nagyon kedvelem, úgyhogy utólag is megmutatom nektek! Én az elsőt választottam, és olyan könyveket hoztam, amiket még mindig nem tudtam beszerezni, hiába keresem. A T5W Goodreads csoport linkjét ITT eléritek. A molyos zóna linkjét ITT találjátok, ahol megnézhetitek az egyre bővülő bejegyzéseket!

Történt anno, hogy tesóm polcáról lekaptam egy könyvsorozatot, és elkezdtem olvasni. Nem esett le, hogy ez nem az első rész. Nem ismertem akkor még, hogy ekkora univerzumok vannak. Ugyanis és a sorozat második trilógiájával kezdtem, a Könnyek kövével. Nagyon tetszett, néhol néztem is, hogy mintha lemaradtam volna egy lépéssel, de így is nagyon élvezhető volt. Egy darabig le sem esett, hogy A hős legendája című sorozat, ebben a világban játszódik! Aztán rájöttem, hogy pont azt mutatja be, amit én nem olvastam. Azóta is keresem nagy erőkkel, de vagy böszme drágán találom meg, vagy sehogy. Könyvtárban sincs meg sajnos.

Kifejezetten ez a kiadás érdekelne. Gyerekkori emlékek fűződnek hozzá, emiatt szeretném, ha ebben a piros borítós, piros betűs kiadásban lenne meg. Olvastam nemrég felnőtt fejjel is a regényt, már nem adott akkora élményt, mint gyerekként, és azért érződik a brit és a magyar kultúra közötti különbség benne, beszélgettem is erről nővéremmel, aki évekig kint élt Angliában. Tőle kaptam gyerekként és felnőttként is kölcsön ezt a könyvet. Gondoltam, hogy nem is adom neki vissza, de aztán jó kislány voltam. Molyon egyszer majdnem megvettem, csak a kedves moly, egy idő után nem válaszolt, pedig ígérte, hogy leügyezzük a bizniszt. Sajnos vannak negatív példák is.

Most olvastam el a Tékasztorik és egyéb vikuságok című könyvet, a Tékasztorik rész tetszett belőle a legjobban. Emellett voltak még Fater-es és Szerelmi életes részek is benne. A régebbi kiadásban úgy gondolom, csak Tékasztorik vannak, azért is akarnám beszerezni. Bihari Viki blogját még a kezdetek kezdetén kezdtem el olvasni, és nagyon szerettem a fanyar humorát, az önirónikus megnyilvánulásait. Az egyéb vikuságok már kissé depresszív lett a végére.

Ez a sorozat harmadik része, és mivel ezt sehol nem találom meg, az első kettőt se veszem meg, ne árválkodjanak a polcomon. Gyerekként apámmal rengeteget jártunk a Devecseri Könyvtárba. Akkoriban még internet se nagyon volt, nekünk tuti nem, se moly, se netes könyvtári adatbázis, úgyhogy a klasszikus polcnézegetős módszerrel válogattam olvasnivalót. A sorozat első két részét találtam meg bent, kihoztam, persze fogalmam se volt, hogy trilógia, és hiányzik a harmadik. De aztán arculcsapásként ért, hogy a könyvtárnak egyáltalán nincs meg a befejezés. Megtaláltam egy könyvesboltban, megvettem, elolvastam, és odaadtam a könyvtárnak, más ne járjon így. Akkor még nem voltam könyvgyűjtögető. Most meg már nem találom sehol ezt a részt. Ilyen az én formám.

Régebben minden újságosnál láttam belőle példányt, vagy legalábbis valamelyik részéből. Manapság már könyvállványokon sem látni! Régebben olvastam, nem igazán jött be, de úgy gondolom, hogy azóta kupálódtam annyit, hogy szeretném. Olvastam hasonló műfajú könyvet és imádtam, adnék neki még egy esélyt, de nem úgy, hogy kihozom könyvtárból és időre, hanem akkor tudjam levenni, amikor jól esik, és talán tényleg tetszeni fog. Gondolkodom rajta, hogy angolul olvassam-e el, még meglátom. Nagyon gyönyörű angol kiadása van a regénynek.


Holnap, ha tehetitek, látogassatok el az Eltűnt gyerekek világnapja alkalmából rendezett eseményre a közeletekben lévő valamelyik városba, az Ezer Lámpás Éjszakájáról bővebben ITT olvashattok! Ti melyik témát választottátok volna, és milyen könyveket neveznétek meg? Jövő héten a Nemzetközi törülközőnap ihlette témával jelentkezünk!

Fejléc forrása IDE kattitva elérhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése